Noirmoutier – wyspa soli i mimoz

Wyspa Noirmoutier, nazywana jest „wyspą mimoz” (ze względu na łagodny klimat), leży na zachodnim wybrzeżu Francji, w departamencie Vendée. To idealne miejsce do relaksujących spacerów po pięknych plażach (nasza ulubiona to plage de Dames, z pocztówkowym krajobrazem, drobnym piaskiem, domkami plażowymi i drewnianym molo z 1885 roku, na którym wędkarzy jest od groma), szwendania się po malowniczych uliczkach (w Noirmoutier en l’île jest dzielnica, która szczególnie nam się podoba – dzielnica Banzeau – jest jedną z najbardziej autentycznych i dobrze reprezentuje architekturę wyspy z białymi domami z niebieskimi okiennicami), odkrywania artystycznych skarbów i podziwiania podwodnej drogi Passage du Gois.

Za sól trzeba słono zapłacić…A dokładnie 150 zł za kilogram! Dlaczego 30 razy więcej niż zwykle? Otóż, sól z Noirmoutier uważana jest za jedną z najlepszych soli morskich na świecie. Jednym ze sposobów pozyskiwania soli jest wprowadzenie wody morskiej do basenów bądź solnisk i pozostawienie jej do odparowania. W miarę odparowywania wody, większość soli osadza się na dnie basenu lub solniska (a następnie zbierana jest jako zwykła sól morska), ale niektóre kryształki soli unoszą się na powierzchni wody, tworząc delikatną skorupę skomplikowanych kryształów w kształcie piramidy. To jest właśnie fleur de sel. Ze względu na jej delikatność, zbierana jest ręcznie, przy użyciu tradycyjnych metod i narzędzi. We Francji pracownicy, którzy zbierają fleur de sel, nazywani są „paludierami”. Używają drewnianej grabki zwanej „lousse à fleur” do delikatnego zbierania soli z wody. Ponieważ sól ta jest zbierana z solnisk podobnie jak śmietanka z mleka, fleur de sel nazywana jest „śmietanką solnisk” lub „kawiorem soli morskich”. Fleur de sel można zbierać tylko wtedy, gdy jest bardzo słonecznie, sucho i przy spokojnym wietrze. Ze względu na sposób jej powstawania, fleur de sel jest produkowana w małych ilościach. Np. w Guérande we Francji, każde solnisko produkuje tylko około jednego kilograma dziennie! Z tego powodu fleur de sel jest bardzo droga.

Ona

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *